Vergunningen
Bij veel ondernemingen komen vergunningen kijken. Denk bijvoorbeeld aan een vergunning voor het terras bij een horeca gelegenheid. Vaak verschillen al deze vergunningen per branche, zie een overzicht op KVK.nl.
Wil je reclame op jouw gevel of pand, of wil je uitbreiden? Dan kan je bij Omgevingsloket een (vergunnings) aanvraag doen.
Regels
Het is erg belangrijk om na te gaan wat voor regelgeving er komt kijken bij jouw onderneming. Dit verschilt per branche, denk hierbij aan:
- Verplicht pensioen
- Toestemming idee/uitvinding/merk van anderen
- Speciale regels voor verkoop van alcohol, medicijnen en tabak.
- Ruimte buiten je bedrijf, precariorechten
- Winkeltijdenwet
In sommige branches is het verplicht om lid te worden van een bedrijfsgenootschap of brancheorganisatie. Ook als dit niet verplicht is, is het handig om je hier aan te melden. Vaak kunnen zij een hoop informatie geven en hulp bieden.
In sommige branches moet je bepaalde diploma’s hebben om het werk uit te mogen voeren.
Wanneer je een pand wilt gaat kopen of huren zoek uit wat de bestemmingsplannen zijn.
Het controleren van bestemmingsplannen is erg belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld een pand gaat huren of kopen is het mogelijk dat deze over een aantal jaren of zelfs maanden word gesloopt omdat er andere bestemmingsplannen zijn. Dit zou erg zonde zijn als jouw onderneming daarmee te maken krijgt.
Voor meer informatie over de regelgeving die bij jouw onderneming horen kan je naar Antwoordvoorbedrijven.nl.
Octrooi
Wanneer je een goed idee hebt is het van belang om eerst te kijken of het misschien al bestaat. Het zou namelijk vervelend zijn als jij denkt ‘het wiel’ uitgevonden te hebben en een andere onderneming heeft daar een octrooi op. Dus eerst controleren of het al bestaat.
Wanneer jouw idee nergens anders is opgenomen kan je een octrooi (patent) aanvragen. Dit doe je bij het Octrooicentrum wat onderdeel is van AgentschapNL.
Merkrecht
Het kan zijn dat je een merk wilt registreren; dat heeft Coca Cola bijvoorbeeld ook gedaan. Zij zijn de enigen die de merknaam ‘Coca Cola’ mogen voeren. Een merk inschrijven doe je bij het Merkenregister van het Benelux-Merkenbureau.
Verzekeringen
Als ondernemer sta je er helemaal alleen voor. Er is geen baas of manager waar je je aan moet verantwoorden. Door deze vrijheid vallen er ook een hoop zekerheden weg die je wel hebt bij het werken voor een baas. Door jezelf goed te verzekeren kom je minder snel voor (nare) verrassingen te staan. Voor investeerders is het belangrijk dat je verzekeringen afsluit. Wanneer je bijvoorbeeld een verkeerd advies geeft aan een klant kan deze de schade op jou verhalen. Wanneer je dit zelf moet betalen kan je in grote problemen komen, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering neemt dit risico gedeeltelijk weg.
Hieronder een lijst met veel voorkomende verzekeringen. Om tot een goede conclusie te komen welke verzekeringen voor jouw bedrijf belangrijk zijn is het raadzaam contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon.
Verzekeringen voor ondernemers
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering: Wanneer je arbeidsongeschikt raakt, heb je geen inkomen omdat je je werk niet kan uitvoeren. Om toch een inkomen te krijgen kan je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Dit zijn vaak dure verzekeringen.
- Ongevallenverzekering: Op het moment dat je een ongelukt hebt gehad waardoor je tijdelijk jouw werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren is het fijn als je inkomen wordt aangevuld. Het verzekert je van een inkomen op het moment dat je even niet kunt werken. Denk bijvoorbeeld aan het breken van een been voor een aannemer.
Bedrijfsverzekeringen
Een bedrijfsverzekering dekt jouw zakelijk activiteiten.
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering: Wanneer je bij een klant een schade maakt door jouw bedrijfsactiviteiten, kunnen zij deze op jou verhalen. Hiervoor is de bedrijfsaansprakelijkeheidsverzekering een uitkomst. Verzekeraars zien een verschil tussen zakelijke en privé aansprakelijkheid. Echter wanneer je slecht werk levert dekt deze verzekering dat niet.
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering: Deze verzekering dekt je in tegen klanten die van jouw verkeerd advies hebben gekregen. Dit is vooral een verzekering die interessant kan zijn voor dienstverlenende bedrijven die advies geven.
- Goederen- en inventarisverzekering: Dit is een verzekering die de schade dekt bij incidenten waarbij goederen of de inboedel minder waard worden. Denk aan brand of wateroverlast. Wanneer je geen aparte vestiging hebt waar je je bedrijfsuitoefeningen verricht, maar gewoon vanuit huis werkt, is het wellicht voldoende om alleen de inboedel van je huis te verhogen.
- Opstalverzekering: Door een opstalverzekering af te sluiten verzeker je je naast de goederen en inventaris ook voor het bedrijfspand zelf. Denk hierbij aan brand of waterschade. (Vaak is deze verplicht)
- Autoverzekering: Wanneer er motorvoertuigen aangeschaft worden voor het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten is het verstandig een autoverzekering af te sluiten. Dit dekt geheel of gedeeltelijk de kosten bij het maken van schade.
- Bedrijfsschadeverzekering: Dit is een verzekering die de kosten dekt wanneer je om bepaalde redenen jouw bedrijfsacitiviteiten niet kan voortzetten. Denk hierbij aan brand of wateroverlast.
- Rechtsbijstandverzekering: Deze verzekering dekt de kosten die je eventueel moet maken voor een juridisch conflict. Denk hierbij aan een conflict met jouw leverancier of een klant.
Personeelsverzekeringen
Wanneer je personeel in dienst neemt is het verstandig om de volgende verzekeringen te bekijken:
- Ongevallenverzekering: Op het moment dat je personeel in dienst neemt moet je deze ook verzekeren wanneer zij een ongeval ondergaan. In sommige branches is het mogelijk een collectieve verzekering af te sluiten aangezien de verzekering daartoe verplicht is volgens de CAO.
- Ziekteverzuimverzekering: Wanneer een werknemer langdurig ziek of arbeidsongeschikt is kun je terugvallen op deze verzekering.
- Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB): Deze verzekering dekt de kosten die gemaakt zijn door een personeelslid doordat deze verkeerd heeft gehandeld.
Omdat ieder bedrijf anders is, is het aan te raden om een afspraak te maken bij een verzekeringsmaatschappij en samen met hen te bespreken welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn.
Als ondernemer bouw je in tegenstelling tot een werknemer geen pensioen op. In sommige bedrijfstakken is het verplicht om deel te nemen aan het aangesloten pensioenfonds. Er zijn ook verschillende verzekeringsmaatschappijen die producten aanbieden om een pensioen op te bouwen.