De resultatenrekening, ook wel winst- & verliesrekening genoemd, gaat over hoeveel u denkt te gaan omzetten en wat de kosten daarbij zijn voor de duur van 1 jaar. Het uiteindelijk resultaat van deze rekening geeft aan of u in een bepaalde periode winst of verlies heeft gedraaid. Aan de hand van deze gegevens kunt u bijvoorbeeld berekenen hoeveel belasting u moet betalen als u een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid heeft of gaat kiezen.
Opbrengsten
Bij het opstellen van de resultatenrekening begint u met de opbrengsten. Voor hoeveel euro denkt u komend jaar te verkopen. Het gaat hierbij puur om hetgeen wat u heeft verkocht. Ook als u een verkoop op rekening heeft gehad waar u het geld nog niet van heeft ontvangen maar waarvan de levering wel heeft plaatsgevonden valt die onder de opbrengst.
Om te kunnen beginnen met het opstellen van de resultatenrekening heeft u eerst een omzet voorspelling nodig. Hoeveel denkt u in 1 jaar te verkopen? Er zijn verschillende manieren om dit te berekenen.
Er zijn vaak omzetcijfer bekend bij een brancheorganisatie die een maximaal te behalen omzet per inwoner aangeeft. Vervolgens ga je met deze informatie steeds meer inzoomen naar uw afzetgebied (waar u het product gaat verkopen). Wanneer u een goed beeld heeft hoeveel er wordt geconsumeerd in uw omgeving gaat u kijken naar de concurrenten, hoeveel marktaandeel kan ik veroveren? Aan de hand van deze gegevens kan u een goed beeld schetsen. Dergelijke informatie is te vinden bij het Centraal Bureau Statistiek (CBS.nl).
Kosten
Nadat u de opbrengsten heeft begroot komen de kosten. Hoeveel kosten heeft u bij deze omzet moet maken? En ook hier, kosten die u pas volgend jaar hoeft te betalen maar die wel betrekking hebben op dit jaar worden op de resultatenrekening gezet. De kosten kunnen opgedeeld worden in vaste en variabele kosten. Vaste kosten heeft u altijd binnen een bepaalde periode en komen hoe dan ook op de resultaten rekening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de huur van uw pand, ook als u niks verkoopt moeten deze kosten gemaakt worden. Variabele kosten daarentegen zijn kosten die alleen gemaakt worden op het moment dat een product gemaakt of verkocht wordt. Denk hierbij aan de verpakkingskosten van een product.
Als u de totale kosten heeft berekend kunt u deze van de totale opbrengst aftrekken. U heeft dan het resultaat berekend dat positief en negatief kan zijn. Over de winst moet nog belasting betaald worden maar dit verschilt per rechtsvorm. Bij een eenmanszaak of vennootschap onder firma betaald u inkomstenbelasting, bij een besloten vennootschap vennootschapsbelasting.
Nu u deze laatste stap heeft doorlopen is uw financieel plan compleet!