Steeds vaker gaan ondernemingen failliet. Hoewel het aantal faillisimenten nog niet het niveau heeft bereikt uit de coronacrisis, is het aantal bedrijven dat zich failliet heeft verklaard in februari met 21 procent gestegen ten opzichte van januari, meldt het CBS. Een faillissement is enorm vervelend en kan voor sommige ondernemers zelfs een catastrofe zijn. En dat is zonde, want bij veel faillismenten bestaat de kans dat het bedrijf op termijn toch had door kunnen groeien. Voor deze bedrijven is de WHOA-regeling in het leven geroepen.
Wat is de WHOA-regerling?
In 2021 is een nieuwe wet aangenomen in Nederland. Deze wet is bedoeld om te voorkomen dat ondernemingen failliet gaan. Deze WHOA-regeling voor ondernemers bestaat uit het herstructureren van een onderneming die schulden heeft.
Je zou het kunnen vergelijken met een overheid die bezuinigt en reorganiseert om de balans weer op orde te brengen bij te veel schulden. Net als een land krijgt een ondernemer de kans om aan schuldenaren te laten zien dat het bedrijf gezond genoeg is om door te gaan en op termijn schulden af te betalen.
De rechter bepaalt
De rechter kan dankzij de WHOA-regeling een onderhands akkoord tussen een bedrijf en schuldeisers goedkeuren en zo bepalen dat een onderneming toch niet failliet is verklaard. Deze uitspraak van de rechter wordt ook wel homologeren genoemd. In deze regeling is ook bepaald dat een bepaalde schuldeiser niet zomaar dwars kan liggen en alle plannen van een ondernemer kan dwarsbomen.
Nieuwe wet bedoeld voor gezonde bedrijven
Het lijkt een tegenstelling, maar deze nieuwe wet WHOA is alleen bedoeld voor bedrijven die gezond zijn, maar gebukt gaan onder een grote schuldenlast. De cashflow van het bedrijf is positief maar lasten als huur of elektriciteit zijn door omstandigheden te hoog geworden bijvoorbeeld. De kern van het bedrijf is helemaal gezond.
Experts als accounts of advocaten kunnen een bedrijf helpen zo’n gezonde doorstart te maken zonder failliet te gaan.Zij weten precies waar bezuinigd kan worden en welke regelingen er gelden om een gezonde nieuwe start te maken zonder failliet te gaan.