Wanneer je gaat beginnen als ondernemer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zal je een rechtsvorm moeten kiezen. Hierbij zijn een aantal belangrijke verschillen die handig zijn om te weten. Zo zijn er rechtsvormen waarbij je privé aansprakelijk bent en rechtsvormen waarbij dit niet het geval is. De keuze van de rechtsvorm hangt af van de situatie. Begin je alleen een bedrijf of samen met een compagnon? En wat is fiscaal gezien het voordeligste? Allemaal zaken die meespelen bij de keuze van de juiste rechtsvorm.
Eenmanszaak of BV?
Veel startende ondernemers zitten met de vraag of ze een eenmanszaak of een Besloten Vennootschap moeten beginnen. Wanneer je een bedrijf gaat beginnen met een compagnon kan je geen eenmanszaak beginnen maar wordt er vaak gekozen voor een vennootschap onder firma. Deze rechtsvorm heeft dezelfde voorwaarden als de eenmanszaak, alleen zijn er meerdere eigenaren.
Je hebt in deze situatie als het ware twee groepen. De eenmanszaak en Vof waarbij de eigenaren wel privé aansprakelijk zijn, en de BV waarbij de aandeelhouders niet privé aansprakelijk zijn. Daarnaast genieten de eigenaren van de eenmanszaak en Vof meer belastingvoordelen, vooral in de eerste jaren. Deze voordelen heb je niet wanneer je een BV begint. Naarmate de omzet groter wordt is het fiscaal gezien weer aantrekkelijker om een BV te hebben. Bekijk hier waar dit omslagpunt voor jouw bedrijf ligt.
Daarnaast moeten er bij het oprichten van een BV kosten gemaakt worden ten aanzien van de oprichting. Er moet dan namelijk een akte worden opgesteld door een notaris, hieraan zitten redelijk hoge kosten aan verbonden in verhouding tot de oprichting van een eenmanszaak of Vof. Hierbij is alleen inschrijving bij de KVK vereist.
Stichtingen en Verenigingen
Als je een bedrijf wilt starten dat als doel heeft om winst te behalen is het niet mogelijk een Stichting of Vereniging op te richten. Een stichting moet namelijk een maatschappelijk of sociaal doel hebben, en een vereniging moet tezamen met haar leden een bepaald doel nastreven. Bijvoorbeeld samen sporten, een voetbalvereniging.
Wanneer een stichting of vereniging een bedrijfsonderdeel heeft, bijvoorbeeld een kantine bij een sportclub, dan moet deze winst ten goede komen aan de stichting of vereniging. Er mag geen winst worden uitgekeerd en het oprichten van een stichting of vereniging moet via de notaris.
Zijn er nog meer rechtsvormen?
Ja zeker, die zijn er. Ze komen alleen minder vaak voor. Hieronder zullen nog enkele rechtsvormen besproken worden.
- De commanditaire vennootschap. Deze rechtsvorm lijkt erg op de Vof. Het grote verschil is echter dat er een stille vennoot bij is betrokken. Een stille vennoot is puur een geldschieter die zich niet bezig houd met de dagelijkse gang van zaken.
- De maatschap. Dit is een rechtsvorm waarbij je met meerdere ondernemers onder één naam handeld. Elke ondernemer blijft wel zelfstandig.
- De naamloze vennootschap. Deze rechtsvorm lijkt erg op de BV omdat het kaptiaal ook is verdeeld in aandelen. Het grote verschil is dat de aandelen van een NV wel vrij verhandelbaar zijn in tegestelling tot de BV. Daarnaast is een groter startkapitaal nodig, namelijk €45.000.
De coöperatie. Dit is een rechtsvorm waarbij bedrijven of zelfstandig ondernemers tezamen een doel nastreven. Wanneer bedrijven samenwerken gaat het om een bedrijfscoöperatie, en wanneer zelfstandig ondernemer samenwerken gaat het om een ondernemerscoöperatie.