Als ondernemer kun je heel succesvol zijn. Maar veel starters krijgen in de beginfase vaak te maken met de bekende valkuilen. Dit hoeft helemaal niet te gebeuren als je systematisch te werk gaat. Hieronder zul je de meest gemaakte fouten tegenkomen, doe er je voordeel mee en zorg dat jij een goede start maakt.
Geen geld opzij zetten voor de belastingdienst
De meest gemaakte fout door starters heeft betrekking op het afdragen van belasting. Op het moment dat je een verkoop doet zit hier belasting in. Dit kan 6% of 21% zijn. Het bedrag dat je van jouw klant ontvangt is dus niet helemaal van jou. Veel starters vergeten dit en komen er bij de belastingaangifte ineens achter dat ze een bedrag aan geld moeten afstaan waar ze helemaal geen rekening mee gehouden hebben. Een tip is om het deel dat je aan belasting ontvangt bij een verkoop direct apart te zetten op een aparte rekening. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en houd je de administratie overzichtelijk.
Boekhouding niet op orde
Vervolgens komt er de boekhouding. Deze hangt vrij veel samen met de belasting, maar hier gaat het nog een stukje verder. Veel starters schuiven dit deel namelijk voor zich uit. En uiteindelijk komt er zo’n grote stapel aan ongedane boekhouding dat er geen touw meer aan vast is te knopen.
Om dit te voorkomen is het verstandig om tijdig over het fenomeen boekhouding na te denken. Als je het zelf kan is het natuurlijk puur het ertoe zetten. Kan je het niet zelf, dan moet je bedenken hoe je dit gaat oplossen. Kan misschien je compagnon de boekhouding voeren, of iemand anders binnen het bedrijf? Of ga je de boekhouding uitbesteden aan een administratiekantoor? In eerste instantie lijkt dit zonde van het geld. Maar het is zeer belangrijk te weten hoe jouw bedrijf ervoor staat, ten aller tijden. Je moet namelijk op den duur beslissingen gaan nemen aan de hand van de conditie van jouw bedrijf.
Verzekeringen niet afsluiten
Een andere veelvoorkomende valkuil is het niet afsluiten van verzekeringen. Veel startende ondernemers vinden dit stukje vaag en moeilijk en schuiven het daarom steeds voor zich uit. Niet is gevaarlijker dan het niet afsluiten van de juiste verzekeringen!
Als je eigen ondernemer wordt komt er veel op je af. Het is dan ook lastig om in te schatten of je verzekeringen nodig hebt, en als dit wel zo is, welke.. Om voor zekerheid te gaan is het verstandig eens een afspraak te maken bij een verzekeringsadviseur. Je betaald eenmalig de kosten van het consult en je weet direct welke verzekeringen voor jouw bedrijf belangrijk zijn. Ga voor zekerheid en zorg dat je niet voor verrassingen komt te staan!
Geen ondernemingsplan schrijven
Het niet schrijven van een ondernemingsplan kan een hoop gevolgen hebben. Sommige mensen hebben een bepaald idee zo goed in hun hoofd zitten dat ze een ondernemingsplan niet nodig hebben. Maar dit komt zelden voor. En dan nog is het verstandig om een ondernemingsplan te schrijven.
Als je besluit om toch een ondernemingsplan te schrijven zal je merken dat je bij het opstarten van jouw bedrijf voor weinig problemen komt te staan. Dit komt omdat je over elk detail hebt nagedacht bij het schrijven van het ondernemingsplan. Daarnaast zorgt het schrijven van een ondernemingsplan ervoor dat bovenstaande problemen minder snel voorkomen. Je zult bij het schrijven van een ondernemingsplan namelijk een onderwerp krijgen dat gaat over verzekeringen. Verder zul je bij het financiële plan al eens nadenken over het voeren van de administratie. Het schrijven van een ondernemingsplan heeft dus eigenlijk alleen maar voordelen!