Ondernemers hebben veel te maken met recht, meer specifiek, vermogensrecht. In het vermogensrecht wordt namelijk alles geregeld als het gaat om overeenkomsten, arbeidsvoorwaarden, pand- en hypotheekrecht en huur en verhuur. De koppeling tussen recht en ondernemers zal menig bedrijf dus dagelijks ervaren. En juist omdat veel ondernemers hier zoveel mee te maken hebben is het erg handig hier ook echt wat vanaf te weten.
Een overeenkomst sluiten
Er bestaan geen bedrijven die kunnen bestaan zonder het sluiten van een overeenkomst. Denk bijvoorbeeld al aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. In deze overeenkomst verleend de KvK jou, als ondernemer zijnde, het recht om als ondernemer naar buiten te treden. Jij, als ondernemer zal zich volgens de regels gedragen binnen het ondernemerschap en de inschrijving bij de KvK is nog maar een voorbeeld. Veel bedrijven sluiten dagelijks meerdere overeenkomsten. Denk aan het verkopen van producten, maar ook het inkopen ervan of het aannemen van personeel.
Faillissementswet
Ook faillissement speelt een belangrijke rol bij ondernemers. Zeker in tijden van economische crisis houden veel bedrijven hun hoofd niet meer boven water en valt een faillissement niet meer te vermijden. Het faillissement kan in zo’n geval worden aangevraagd door de ondernemer zelf, de schuldeisers of het openbaar ministerie. Vervolgens zal er een conservatoir verslag gelegd worden op de gehele failliete boedel. De failliet wordt beschikkingsonbevoegde, wat inhoud dat hij geen goederen uit de failliete boedel mag leveren of bezwaren. Daarnaast wordt er een rechter commissaris aangesteld die op zijn beurt een curator zal benoemen die het gehele faillissement zal regelen. Deze zal de bezittingen verkopen en het geringe deel aan opbrengsten verdelen onder de schuldeisers. Dit is in het kort hoe een faillissement in zijn werk gaat.
Een arbeidsovereenkomst
Bij bijna alle bedrijven zijn er werknemers in dienst. Het is in veel gevallen ook onmogelijk om zonder werknemers een bedrijf draaiende te houden. Op het moment dat er werknemers in dienst zijn zal er ook ooit een arbeidsovereenkomst gesloten moeten zijn. Vooral aan de arbeidsovereenkomst zitten veel regeltjes gebonden, voor de werkgever, maar ook de werknemer. Het is verstandig bij het opstellen van een dergelijke overeenkomst een advocaat of notaris te benaderen om hierbij te ondersteunen. Dit zorgt ervoor dat je minder risico’s loopt omdat je niet zomaar aansprakelijk gesteld kan worden. Daarnaast kan er bekeken worden wat voor jouw bedrijf de beste arbeidsovereenkomst is.
Zo zie je maar dat ondernemers een hoop te maken hebben met recht.